Allah'ı Görmek

6. İyi amel işleyenlere Hüsna ve bir de ziyade vardır. (Yunus, 10/26)

Allah’ın ahirette görüleceğine dair Beşinci Delilimiz, Yunus suresinin 26. ayetidir. Bu ayet-i kerimede Rabbimiz şöyle buyurmuş: لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا الْحُسْنَى وَزِيَادَةٌ  İyi amel işleyenlere Hüsna ve bir de ziyade vardır. Ayet-i kerimede geçen “Hüsna” kelimesinin cennet; “ziyade” kelimesinin de Allah’ı görmek manasında olduğunu Fahreddin-i Razi Hazretleri şöyle izah eder:Ayetteki “ziyade” kelimesinin Allah’ı görmek manasında olduğuna, hem nakli hem de akli delil mevcuttur. Nakli delil, bu husustaki hadis-i şeriflerdir. Mesela Hz. Suheyb’ten nakledilen hadis-i şerif şöyledir:

إِذَا دَخَلَ أَهْلُ الْجَنَّةِ الْجَنَّةَ  Cennet ehli cennete girdiğinde  يَقُولُ اللَّهُ تَبَارَكَ وَتَعَالَى  Allah Teala der ki  تُرِيدُونَ شَيْئًا أَزِيدُكُمْ  Size ziyade olarak bir şeyi vermemi ister misiniz?  فَيَقُولُونَ Ehl-i cennet der ki  أَلَمْ تُبَيِّضْ وُجُوهَنَا  Sen bizim yüzlerimizi ak etmedin mi?  أَلَمْ تُدْخِلْنَا الْجَنَّةَ وَتُنَجِّنَا مِنَ النَّارِ  Sen bizi cennete sokup ateşten korumadın mı? -Yani bize bu nimetleri vermişken biz daha ne isteyelim derler-   فَيَكْشِفُ الْحِجَابَ Bunun üzerine Allah hicabını kaldırır -Yani zatından perdeyi açarak cemalini gösterir-  فَمَا أُعْطُوا شَيْئًا أَحَبَّ إِلَيْهِمْ مِنَ النَّظَرِ إِلَى رَبِّهِمْ عَزَّ وَجَلَّ  Onlara Rablerine bakmaktan daha sevimli hiçbir şey verilmemiştir.

Bu hadis-i şerifi İmam Müslim, İmam Tirmizi, İmam Nesai, İbni Mace, Ahmed İbni Hanbel ve Ebu Davud gibi hadis ilminin allameleri nakletmişler. Hepsi bu hadisin sıhhatinde ittifak etmişler…

Ayette geçen “ziyade” kelimesinin, Allah’ı görmek manasında olduğuna dair başka hadisler de var. Bu hadisleri özel bir başlıkta 8. videoda işledik. Dileyenler bu videoyu seyredebilirler.

Razi Hazretleri, akli delili de şöyle izah ediyor:

Ayetteki الْحُسْنَى  kelimesi, başına harf-i tarifin gelmiş olduğu tekil bir kelimedir. Bu durumda bu kelimenin, daha önce bilinen ve geçen bir şeye hamledilmesi gerekir ki, bu da دَارُ السَّلاَم   Yani “esenlik yurdu” kelimesidir.  دَارُ السَّلاَم  lafzıyla cennet kastedilmiştir. Dârusselam lafzından bütün Müslümanlar cenneti anlar. Dolayısıyla دَارُ السَّلاَم  lafzına hamledilen الْحُسْنَى  kelimesi cennet manasına gelmektedir. Bunun böyle olduğu sabit olunca, ayette bahsedilen “ziyâde”den maksadın, cennetten başka bir şey olması gerekir. Eğer ziyade cennet olursa, bir tekrar olmuş olur. Tekrar ise güzel değildir. Bu durumda geriye tek şık kalır ki, “ziyade”den muradın Allah’ı görmek olmasıdır.

Yine Razi Hazretleri şu izahı yapar:

Üzerine ilave olunan şey, belirli bir miktarla tayin edildiği zaman, ziyadenin o şeyin cinsinden olması gerekir. Fakat belirli bir miktarla tayin olunmamışsa, ziyadenin ondan başka bir şey olması gerekir.

Mesela bir kimse, “Sana 10 kilo buğday ve bir de ziyade verdim.” dese, bu ziyadenin buğday cinsinden olduğu anlaşılır. Fakat miktar tayin etmeksizin “Sana buğday ve bir de ziyade verdim.” dese, buradaki ziyadenin, buğdaydan farklı bir şey olması gerekir.

Ayette “Cennet ve bir de ziyade” ifadesi vardır. Cennet ve içindeki nimetler, miktarı belli olmayan şeylerdendir. Öyleyse, söz konusu olan ziyadenin, cennetten farklı bir şey olması gerekir ki, o da Allah’ı görmektir.

Kardeşlerim ilmi bir mesele işledik. Böyle ilmi meseleler, bazen bir defa dinlemekle anlaşılmaz. Dilerseniz dersimizi bir daha seyredebilirsiniz. Bir sonraki derste görüşünceye kadar Allah’a emanet olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu