1. Allah’ı ahirette görmek
Sevgili kardeşlerim, insanın en kıymetli varlığı imanıdır ve itikadıdır. İtikadımızı batıl fikirlerden muhafaza etmeye çalışmak ve bu yolda gayret göstermek, insanın en önemli vazifesidir. Çünkü ahiretteki saadet, itikadın düzgünlüğüne bağlıdır. İnsanın yerle gök arası kadar ameli olsa, ama itikadı bozuk olsa, ameli ona fayda vermez.
Madem itikat bu kadar önemlidir, o halde bizler, itikadımızın delillerini öğrenmeye çok gayret göstermeliyiz. Bizler elhamdülillah, Ehl-i sünnetiz ve Ehl-i sünnet itikadına sahibiz. Lakin maalesef, kendine Ehl-i sünnet diyen birçok kişi, ne itikadını biliyor, ne de itikadının delillerini… Neye inandığını bilmeyen nasıl Ehl-i ünnet olacak? Ve itikadını, hırsızlardan nasıl muhafaza edecek? Bir kimsenin nazarında, itikada ait en küçük bir iman dersi, kâinatın en büyük meselesi olmadığı müddetçe, bu kişi hakikatten uzaktır ve itikadın önemini anlamamıştır.
Kıymetli kardeşlerim, belki bazılarınız “Bu konulara ne gerek var, başka meseleler varken bunları neden anlatıyorsunuz.” diye düşünebilir. Anlatıyoruz, çünkü yarın mahşer günü kimse yakamıza yapışmasın istiyoruz. Kimse bizi Allah’a şikâyet edip, “Ya Rabbi, bu kulun biliyordu, ama bize anlatmadı.” demesin istiyoruz…
Bu girizgâhtan sonra, şimdi gelelim işleyeceğimiz konuya. Konumuz, Allah’ın ahirette görülüp görülmeyeceği meselesidir. Şia’nın itikatta mezhebi olan Mutezile’ye göre, Allah ahirette görülmeyecektir. Onlara göre Allah’ı görmek mümkün değildir. Bizlerin itikadı olan Ehl-i sünnet itikadına göreyse, Allah görülecektir.
Demek birisini, “Allah ahirette görülmeyecektir.” derken işitirseniz, bilin ki bu kişi Muteziledir, Şiadır ve sizi Mutezile yapmak istiyordur. Sakın bu kişiyi dinlemeyin ve itikadınızı savunamıyorsanız hemen oradan uzaklaşın… İnşallah bu esere çalışır ve itikadınızı savunacak bir konuma da gelirsiniz.
Bu eserimizde ilk önce, ahirette Allah’ın görüleceğiyle ilgili ayet ve hadisleri teker teker nakledecek ve daha sonra Mutezile’nin sözde delillerine cevap vereceğiz. İnayet ve tevfik Allah’tandır. Rabbimiz bu eseri bizlere kolaylaştırsın ve bizden kabul etsin.
Bir sonraki derste, buluşmak niyetiyle, şimdilik Allah’a emanet olun…