Kimde bu 4 özellik varsa dikkat etsin!
Sevgili kardeşlerim…
Buhari’de geçen, Abdullah ibni Ömer Hazretlerinin naklettiği bir hadis-i şerifte, Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
أَرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ Kimde dört haslet bulunursa كَانَ مُنَافِقًا خَالِصًا halis münafık olur. وَمَنْ كَانَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِنْهُنَّ Kimde de bunlardan bir haslet bulunursa كَانَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِنَ النِّفَاقِ حَتَّى يَدَعَهَا onu bırakıncaya kadar kendisinde münafıklıktan bir haslet olmuş olur.
Şimdi bu hadis-i şerife dikkat etmeliyiz. Acaba bizde münafıklıktan bir cüz var mı? Hadisin devamını, kendimizi muhatab alarak dinleyelim.
Birinci haslet: إِذَا اؤْتُمِنَ خَانَ Emanet edildiğinde hıyanet eder. Demek kim emanete hıyanet ediyorsa, işte onda münafıklıktan bir cüz vardır.
İkinci haslet: وَإِذَا حَدَّثَ كَذَبَ Konuştuğunda yalan söyler. Demek kim yalan söylüyorsa, onda münafıklıktan bir cüz vardır. Kolayca yalan söyleyenler, nasıl bir sıfata sahip olduklarına dikkat etsinler ve titresinler.
Üçüncü haslet: وَإِذَا عَاهَدَ غَدَرَ Söz verdiğinde sözünü tutmaz. Yapacağım der, yapmaz. Geleceğim der, gelmez. Söz, borcumu ödeyeceğim der, ödemez. Ve bunlar gibi; söz verir ama sözünde durmaz;, işte bu sıfat, münafığın sıfatıdır. Bu işi yapanda da münafıklıktan bir cüz vardır.
Dördüncü haslet: وَإِذَا خَاصَمَ فَجَر Düşmanlık ettiğinde haktan ayrılır. Yani adaleti bir kenarı bırakıp nefsine taraftar olur. Her türlü fenalığı işler, hasmına zulmeder.
Kimde bu dört haslet varsa; o halis münafıktır. Kimde de bunlardan biri bulunursa, onu bırakıncaya kadar, kendisinde münafıklıktan bir haslet olmuş olur.
Mevla Teala, münafık olmaktan ve münafığın sıfatını taşımaktan bizleri muhafaza eylesin. Amin…