Tefekkür Damlaları

Kainatta bir gezinti

Dünyamızın lambası olan güneş, Dünyamızdan 1.300.000. defa daha büyüktür.

Bizim galaksimiz olan Samanyolu galaksisinde ise, iki yüz milyar ile üç yüz milyar arasında yıldız vardır. Her biri güneş büyüklüğünde üç yüz milyar yıldızın kapladığı alanı hayal edebilir misiniz?

Acaba bu kadar yıldızı birbirine çarptırmadan gezdiren kim? Bilim adamları 800.000.000 galaksiyi keşfetmişlerdir. Kendi itiraflarıyla belki de kâinatın milyonda birini ancak keşfedebilmişler. Acaba, kâinatın büyüklüğü ne kadardır?

Güneşin merkez sıcaklığı 20.000.000 santigrat derecedir. (Suyun 100 derecede kaynadığı malûmdur) Eğer, güneşten toplu ucu kadar bir madde getirebilseydik, 160 Km. uzaktaki bir maddeyi yakabilirdi. Eğer bütün dünya odun veya kömür olsaydı, güneşin bir günlük ihtiyacını karşılayamazdı.

Acaba, güneş sobasını söndürmeden yakan merhamet sahibi kim?

Güneşin dünyaya olan uzaklığı 150.000.000 km.dir. Samanyolu galaksimizin çapı ise, 100.000 ışık yılıdır, (Işığın saniyedeki hızı 300.000 km.dir.) Eğer saniyede 10.000 km. hızla giden bir rokete binseydik, galaksimizin bir yanından, öbür yanına gitmek için 15.800.000.000 yıla ihtiyacımız olacaktı.

Bilim adamları 1.400 adet kuyruklu yıldızı tespit etmişlerdir. En kısasının kuyruk uzunluğu 300.000.000 km.dir.

Güneşimizin, dünyadan 1.300.000 defa daha büyük olduğunu öğrenmiştik. Şimdi dikkat edin, hayalin dahi tasavvur edemeyeceği bir yıldızdan bahis edeceğiz. Betaklus yıldızı; bu yıldız o kadar büyüktür ki çapı 250 adet güneş büyüklüğündedir. Hacimce, güneşten on binlerce daha büyüktür.

Büyüklükleri güneşin dörtte birinden, üç misline kadar olan yıldızlar ölünce nötron yıldızına dönerler. Eğer bir çay kaşığı kadar maddeyi o yıldızlardan koparabilseydik, ağırlığının bir milyar ton olduğunu görürdük. Bir milyar ton ağırlığı bir çay kaşığı maddede toplayan Allah ne de yücedir.

İ. Gazali, astronomi ilmini bilmeyen, Allah bilgisinde eksik kalır, demiştir. Bu söz son derece doğrudur. Zira Allah’ın celali, azameti, kudreti vb. sıfatları ancak sema sayfasında hakkıyla okunabilmektedir.

Sûbhansın, ey yıldızları tespih tanesi gibi çeviren Allah’ım.

Kuddûssün, ey yanmak maddesi biten güneşleri söndürmeyen Allah’ım.

Azimsin, ey bu geniş mekânların tek sahibi olan Allah’ım.

Senin azamet ve celâline karşı hayret secdesi ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu