Tefekkür Damlaları

Allah’ın ortağı yoktur

Kâinatta her şeyiyle sonsuz, hiç bir kayda girmeyen iki ilahın birlikte veya karşı karşıya bulunması ve aynı anda icra­atta bulunmaları mümkün değildir.

Zira; Bu iki ilahtan birisi bir şey yapmak isterse diğeri başka bir şey yapmak isteyecek ve anlaşamayacaklardır. Her ikisi de aynı kâinatta tasarruf edeceklerine göre, mesela biri yağmur yağdırmak istese, di­ğeri istemese, madem her ikisinin de güçleri sonsuz, aynı anda hem yağmur yağmış, hem de yağmamış olacak ki iki zıt şeyin aynı anda gerçekleşmesi mümkün değildir.

O zaman sözü ka­bul edilmeyen, hükmü geçmeyen ilah, görüşünü kabul ettire­memiş ve hükmedememiş olacak ki bu da onun ilahlıktan tar­dını istilzam eder.

Veyahut her iki ilahın güçleri, bilgileri sınırlı olup ve bir­birlerine danışarak işlerini yürütmeye kalksalar, o zaman da birbirlerine ihtiyaç duymuş olacaklardır ki bu da mümkün de­ğildir. Hem ilah diyeceğiz, hem de acizlikle suçlayacağız, hem ilmi hem gücü, kudreti, iradesi, hakimiyeti sonsuz diye­ceğiz, hem de acizlikle, cehaletle, mahkûmiyet ile ittiham edeceğiz. Bu akla ters düşen bir kaziye olmaz mı?

Birisinin gücünün sonsuz, diğerinin ise sınırlı olduğu farz edildiğinde ise sınırlı güç ve kuvvete sahip olanın ilah olma­yacağı kendiliğinden anlaşılır. Bundan başka, sınırlı bir gücün başlangıcı da var demektir. O da bir yaratıcıya ihtiyaç duyar.

Yaratıcı ancak gücü, kuvveti, bilgisi sonsuz ve hiçbir şeye muhtaç olmayan bir zat olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu