Tefekkür Damlaları

Altın yağmur kuşu

200 gram ağırlığındaki altın yağmur kuşu her yıl Alaska’­dan Hawai’ye 4000 km.lik bir göç yapar. Bu yolu 88 saat (3,5 gün) boyunca hiç durmadan kanat çırparak kat eder. Bilim adamları kuşun böyle yolculuk için yakıt olarak kullanacağı 82 gram yağının olması gerektiğini hesaplamışlardır. Oysa altın yağmur kuşunun sadece 70 gram yağı vardır. Buna rağ­men hiç bir altın yağmur kuşu yakıtı bittiği için denize düş­mez.

Acaba bunun sırrı nedir?

Altın yağmur kuşları V şeklinde dizilerek sürü halinde uçarlar. Bu uçuş şekli hava direncini azaltarak kuşlara % 23′lük bir enerji tasarrufu sağlar. Bu durumda yere indikle­rinde fazladan 6-7 gram yağları kalmış olur. Bu artan yağ ise rüzgarların ters yönden esme ihtimali durumunda kullanılacak yedek yakıttır.

Şimdi bir kıyas yapalım; Altın yağmur kuşu 70 gr. Yağ yakarak 4000 km. uçabilirken, bir boeing 737-800 uçağının aynı mesafeyi uçabilmesi için 16 tondan fazla yakıta ihtiyacı vardır. Ancak bu uçağın yakıt kapasitesi 14,2 ton olduğu için araç yakıt ikmali yapmadan böyle bir uçuşu gerçekleştiremez.

Eğer Altın yağmur kuşu Allah’ın bir memuru değilse;

1- Altın yağmur kuşu göç mevsimi geldiğini nasıl anlıyor?

2- Eğer yollarda tabelalar olmasaydı biz asla yolumuzu bulamazdık. Hatta bir çok defa tabelaları takip ettiğimiz ve harita kullandığımız halde kayboluyoruz. Mezkur kuş ise asla yolunu şaşırmıyor. Acaba yolunu hangi tabelaları takip ederek buluyor?

3- 88 saat hiç durmadan kanat çırpmak son derece güç bir iştir. İnsanların en dayanıklısı olan maraton koşucuları bile en fazla 40-50 km.lik bir koşu yapabilirler. Acaba bu kuş kendi kendine böyle dayanıklı bir yapıya nasıl kavuşmuş?

4- Seyahati için lâzım olan 70 gr. yağı vücuduna kim depo etmiş?

5- Rüzgarın tesirini kıran V şeklindeki uçuşu onlara kim öğretti?

6- İnsanların yaptığı uçak, Altın yağmur kuşu ile kıyas bile edilemez. Hâl böyle iken uçağın bir mühendisi olacakta, Altın yağmur kuşu tesadüfün eseri mi olacak?

7- Altın yağmur kuşunun 70 gr. yağ ile yaptığı bu seya­hati, medeniyetin harikası olan uçaklar 16 ton yakıt ile yapa­biliyorlar. O halde diyebiliriz ki, bu kuşun sanatkârı son de­rece hikmetli ve iktisatlı. Acaba hikmet ve iktisat sahibi Al­lah’tan başka bir sanatkâr gösterebilir miyiz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu