Tefekkür Damlaları

Kâinattaki denge

Bir vakit Avustralya’ya, bahçelerin etrafında çit olarak kullanılmak üzere bir tür kaktüs getirilmiş. Bu kaktüs kısa bir zamanda o kadar büyümüş ki İngiltere kadar bir alanı kaplamış.

Tarlaları ve ekinleri helak etmiş. Her ne yapıldıysa büyümesi bir türlü önlenememiş. Ve nihayet böcek bilimcileri yardıma çağrılmış. Araştırmalar sonucunda görmüşler ki, bu kaktüsün anavatanındaki büyümesini engelleyen şey üzerinde yaşayan bir nevi böcekmiş.

Daha sonra Avustralya’da kaktüsün üzerinde yaşayabileceği hayat şartlarını hazırlamışlar ve böceği Avustralya’ya getirerek çoğalmasını sağlamışlar. Böylece kaktüsün büyümesini de önlemişler.

Heyhat! Koca insanların yapamadığını küçücük bir böcek yaptı.

İşte her bir nevi mahlûkat Allah-u Teâlâ’nın güzel isimlerine ayine olmak için kâinatı istila etmek ister. Fakat Cenab-ı Hak diğer mahlûklara merhamet ederek, onun çoğalmasını bir sebep ile kayıt altına alır.

Böyle mükemmel bir dengeyi kuran, ilmi her tarafı kuşatan Allah-u Teâlâ’dan başka kim olabilir?

Ya dünyadaki oksijen dengesine ne demeli, eğer oksijen biraz daha fazla olsaydı ocağı yakmak için kibriti çaktığınızda dünyayı yakabilirdiniz, ya da biraz daha az olsaydı boğazımıza bir ip geçirilmiş gibi nefessiz kalırdık.

Ey kâfir cevap ver, bu dengeyi kim kurdu?

Bu oranı kim takdir etti?

Bir Yorum

  1. salam aleykum, Vallahi insan tefekkur etmedikce butun bu hadiseleri yadindan cixarir ve texnologiyanin inkishafini bunlardan daha ustun hesab edir.
    Allah sizlerden razi olsun!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu