Tekfir

5. Büyük günah işleyenin kâfir olmadığına dair DÖRDÜNCÜ delil

Büyük günah işlemenin kişiyi kâfir yapmayacağına dair dördüncü delilimize şöyle bir soruyla başlayalım:

— Tövbe etmeye kim davet edilir ve kimden tövbe etmesi istenir?

Tövbeye günah işleyen davet edilir ve ondan tövbe etmesi istenir. Günahı olmayan tövbeye davet edilmez.

Eğer günah işlemek kişiyi kâfir yapıyorsa, Allahu Teâlâ günah işleyenleri tövbeye davet ederken onlara “kâfirler” diye seslenir. Yok, eğer günah işlemek kişiyi kâfir yapmıyorsa, Allahu Teâlâ onlara “müminler” diye seslenir.

Şimdi, Allahu Teâlâ tövbeye davet ettiklerine nasıl seslenmiş, buna bakalım:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا تُوبُوا اِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَصُوحًا

Ey iman edenler! Allah’a tövbe-i nasuh ile (samimi ve gönülden bir tövbeyle) tövbe edin. (Tahrim 8)

— Allahu Teâlâ günah işleyenlere nasıl hitap etti?

Dedi ki:  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا  Ey iman edenler!

Bakın, Allahu Teâlâ günah işleyenlere “müminler” diyor. Eğer günah işlemek kişiyi kâfir yapsaydı onlara “müminler” diye hitap etmezdi. Madem hitap etmiş, o hâlde büyük günah işleyen mümindir. Günahı onu dinden çıkarmamış ve kâfir yapmamıştır.

Sadece bu ayette de değil, Kur’an’da günah işleyenlerin tövbeye davet edildiği bütün ayetlerde Allah kullarına “müminler” diye hitap etmiştir. İşte bütün bu ayetler, günah işleyenin mümin olduğunu ve imandan çıkmadığını ispat eder.

Burada şunu da belirtelim: Bizler bu dersleri günaha teşvik etmek için yapmıyoruz. Yani “Madem günah işlemek dinden çıkarmaz, haydi hep beraber günaha koşalım.” demiyoruz.

Eserin başında şöyle demiştik: Günahtan yılandan kaçar gibi kaçalım. Çünkü günah Allah’ın gazabını celbeder, rahmetinden mahrum eder ve kişinin cehenneme girmesine sebep olur. Daha günahın birçok kötülüğü vardır.

Lakin bunlar farklıdır, günah işleyenin kâfir olduğunu söylemek farklıdır. Bizler bu derslerde fıkhi bir hükmü tahlil ediyoruz. Bu fıkhi hüküm de günah işleyenin kâfir olmayacağıdır. Bu hükmü de Mutezile, Hariciler ve Selefî zihniyete karşı müdafaa ediyoruz. Bu meseleyi eserin başında uzunca anlattığımızdan dolayı sonraki derslerde işin bu kısmına girmeyip sadece delilleri takdimle yetiniyoruz. Sakın bu derslerden günaha karşı cesareti ders almayın. Bizim davamız başkadır.

Delilin özünü bir daha tekrar ederek dersi tamamlayalım: Allahu Teâlâ’nın, günahkâr Müslümanları tövbeye davet ederken onlara “müminler” diye hitapta bulunması büyük günah işleyenin mümin olduğuna ve kâfir olmadığına delildir. Eğer büyük günah işlemek kişiyi küfre soksaydı Cenab-ı Hak günahkârlara “müminler” demez ve “Ey iman edenler!” diye hitapta bulunmazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu